Luomu

KONTTIAHO HIGHLAND RANCH

Joka kymmenes suomalainen maatila on luomutila. Luomu on sertifioitu tuotantotapa. Tuotanto perustuu ravinteiden kierrätykseen, maaperän kunnon ja luonnon monimuotoisuuden ylläpitämiseen sekä tuotantoeläinten hyvinvointiin, mahdollistaen lajityypillisen käyttäytymisen. Ylämaankarja on ominaisuuksiltaan mitä mainioin rotu luonnonmukaiseen tuotantoon.

Viljelyä luonnon oman rytmin mukaan

Luonnonmukaisessa alkutuotannossa ei käytetä teollisia väkilannoitteita ja -rehuja eikä synteettisiä torjunta-aineita. Perusperiaatteena on luonnon, ihmisten ja eläinten hyvinvoinnin turvaaminen. Luomutilan tavoitteena on ravinneomavaraisuus, jossa tuotantopanoksia ei osteta ulkopuolelta vaan tuotetaan osana viljelykiertoa. Luomuviljelyssä hyödynnetään luonnon omaa toimintaa maan viljavuuden hoidossa, kasvien ravinteiden saannin turvaamisessa ja kasvinsuojelussa.

Viljelykierrolla ravinteikasta maata

Viljelykierrossa sadot tuotetaan viljelemällä pellolla suunnitelmallisesti eri kasveja vuorotellen. Ravinteita maahan tuottavat palko- ja viherlannoituskasvit sekä niitä kuluttavat viljelykasvit vuorottelevat eri vuosina eri peltolohkoilla. Viljelykierto auttaa myös maan kasvukunnon ylläpidossa. Viljelykierto ennaltaehkäisee ja rajoittaa rikkakasvien, tuholaisten ja tautien lisääntymistä. Viljelykierron hyväksikäyttö on tärkeä osa luomuviljelyn viljelytekniikkaa.

Valvottua ja luotettavaa tuotantoa

Valvonta on olennainen osa luomutuotantoa. Valvonnan tarkoituksena on luoda ja lisätä kuluttajien luottamusta luonnonmukaista tuotantoa kohtaan. Valvonta takaa myös reilun kilpailun edellytykset toimijoiden välille, kun kaikki noudattavat samoja sääntöjä. Luomuelintarvikkeiden valvontaan kuuluvat toimijat tarkastetaan vuosittain. Tilalla pidetään tarkkaa kirjanpitoa kaikesta toiminnasta sekä peltojen, eläinten että tuotteiden osalta.

Linnut viihtyvät luomutiloilla

Helsingin yliopiston tutkimuksen mukaan luomutilojen merkitys lintukantojen elpymiselle on merkittävä. Tämän olemme huomanneet myös Konttiahon maatilalla. Valtaosalla luomueläintiloista karja pääsee laiduntamaan. Monirakenteinen kasvillisuus, karja ja lanta tekevät laidunmaista mieluisia monille hyönteisille. Pääskyille, kottaraisille ja muille hyönteissyöjille se tietää ruokaa. Lue lisää Ylen uutisesta.

 

Konttiahon pellot, eläimet sekä tuottamamme liha kuuluvat luomuvalvontaan. Jalosteista myös säilykkeet ovat luomuvalvonnassa.

Luomuliiketoiminnan kehittäminen Keski-Suomessa –koulutushanke haastatteli ja esitteli keskisuomalaisia luomutiloja vuonna 2018. Kuvat ja haastattelu Hanna Hauvala, videotuotanto Sami Johansson https://youtu.be/aQ-2gR1xQ2s

Luomukauraa | Organic Oats
Luomukauraa | Organic Oats | Biohafer

Konttiahon herkulliset lihatuotteet

Tutustu tuotteisiimme ja tilaa suoraan maatilaltamme!

Ole yhteydessä

Konttiaho Highland Ranch
Suomäentie 174
43490 KANGASAHO

Verkkokauppa

Hanki tuotteitamme verkkokaupastamme
konttiaho.fi

Ja tule käymään kahvilassamme
lahikontti.fi

Konttiaho Highland Ranch Scroll to Top